A Képviselőház plénuma tegnapi ülésén megszavazta a 2010-ben elfogadott nyugdíjtörvény módosításáról szóló törvénytervezetet. A jogszabály jelentős változásokat eszközöl a speciális munkakörülmények között dolgozók nyugdíjának kiszámításában. Ebbe a munkakategóriába tartoznak azok a bányászok, akik munkaidejük 50 százalékát a föld alatt, illetve rádióaktív környezetben töltik, de idetartoznak a különböző művészeti ágazatokban komoly fizikai erőfeszítést igénylő tevékenységeket végző személyek is, így az akrobaták, balettáncosok, opera és operett énekesek ? nyilatkozta Kerekes Károly.

Az RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint a jelenlegi módosítás orvosolja azokat az igazságtalanságokat, amelyekkel a 2010-ben életbelépett nyugdíjtörvény miatt szembesültek az érintettek.A jogszabály értelmében ugyanis megemelték szolgálati idejűket, így ez jelentősen befolyásolta a nyugdíj értékének kiszámítását ? magyarázta Kerekes Károly, aki elmondta: a jelenlegi szabályozás értelmében a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időtartam a következőképpen változik: a bányászok esetében a jelenlegi 30 helyett 20 évre csökken a szolgálati idő, az 1-es sugárzónában ? így uránbányákban, nukleáris erőművekben dolgozók esetében 22 év és 5 hónapról, 15 évre, a röntgensugaraknak kitett, 2-es sugárzónában dolgozók esetében pedig 25 év és 5 hónapról 17 évre csökken a szolgálati időtartam.

A negyedik kategóriában, vagyis a különböző művészeti tevékenységeket folytatató személyek a nyugdíjazáshoz szükséges 30 év szolgálati időből legkevesebb 20 évet kell dolgozzanak művészeti pályájukon.