Továbbra is bűncselekménynek számít a hivatali visszaélés, de változik a büntető törvénykönyvben foglalt meghatározásának értelmezése. Az alkotmánybíróság tegnap hozott határozata értelmében a jogszabályban szereplő ?szakszerűtlenül? kifejezést ezentúl „törvénysértő módon”-ként kell értelmezni.

Mint ismert, a büntető törvénykönyv kettőtől hét évig terjedő börtönnel bünteti azt a hivatalos személyt, aki hivatali kötelességét szakszerűtlenül vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek.

A taláros testület döntését nagy várakozás előzte meg, ugyanis korábban felmerült, hogy a bírák kivonják ezt a tevékenységet a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből. Ez mintegy 600 korrupciós tárgyú bűnvádi eljárást érintett volna, köztük Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettest vagy Elena Udrea volt turisztikai minisztert is.

Laura Codru?a Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség vezetője korábban elmondta: a hivatali visszaéléssel tavaly bíróság elé állított vádlottak több mint 600 millió euró kárt okoztak az államnak.