Nem hagy nyugodni a TESZT, bár tíz napja már hogy befejeződött. Újra kézbevettem a fesztivál kiadványát ? a harmadik kiadást megért HATÁRUTAK-at. Az idén nem színdarabokat közöl, hanem véleményeket ? és vélekedéseket! ? az új, mai színházról: a részvételi és közösségi színházról, amit az idei TESZT-en láttunk, s amit e vélekedések és vélemények segítségével jobban megérthetünk. A kötet négynyelvű: magyar, román és szerb nyelvű szövegeket tartalmaz valamint e szövegek angol nyelvű fordítását. Így hozzáférhetővé válhat a TESZT minden résztvevője számára ? legyen az macedón, bosznyák, szlovén, horvát, olasz, portugál vagy belga. Mert óriásit bővült a kör ? világgá tágult!

A HATÁRUTAK segítségével betekintést nyerhetünk a magyarországi TIE-társulatok ? részvételi színházak – , a romániai politikai és dokumentarista színház valamint a szerbiai összművészeti performatív színház életébe, megismerhetjük sajátosságaikat, hogy jobban értsük, mi történik mostanában a világot jelentő deszkákon. Az általános emberi konkrétabb, szókimondó, nyílt megragadásáról van szó. És ami a legfontosabb: a színház korunk jelenségeiben és velünk, nézőkkel együtt ragadja meg azt, ami világunkat illetően ma is ? és holnap is érvényes.

Hogy miért vetődik fel a színházban ilyen élesen a jelenlét és az aktualitás kérdése? Talán azért, mert a politikára és a politikusokra nem számíthatunk. És akkor a színház fogja megváltani a világot?  Ne áltassuk magunkat!

A színház, mint minden művészet, kérdéseket tehet fel. Rádöbbenthet szokásaink, életformánk, viselkedési formáink, a különféle helyzetekre való reagálásunk, a mai emberi kapcsolatok rejtelmeire ? beteges, sőt olykor pusztító jellegére. De nem ad ? nem adhat! ? megoldást semmire.

A megoldás keresése ? és megtalálása! ? a mi dolgunk, a közösség dolga, illetve a közösségként felfogott közönségé. A közöny megszüntetésére, a helyzettel való szembenézésre és az abból következő tettekre serkent a mostani TESZT. És ezt úgy próbálja elérni, hogy interaktívvá teszi az előadásokat. Vagyis közvetlenebbül bevonja a nézőt a színházi produkcióba.

Erőszakoskodik a nézővel? Dehogy is. Inkább lehetőséget kínál számára: cselekvési lehetőséget.

Jó volt látni, hogy a TESZT idején teltház volt minden előadáson. A nézőtéren kitartóan jelen voltak a szervező, a temesvári magyar színház nézői mellett a román, a szerb és más ajkú temesváriak. A TESZT interetnikus közönséget ? és interetnikus közösséget! ? teremtett. Lám, mire jó a színház, ha valóban hivatásszerűen művelik.