Újabb húsz évre ítélték tegnap Reynaldo Benito Bignonét, Argentína utolsó diktátorát Buenos Airesben, a több ezer másként gondolkodó ember eltűnésével, megkínzásával és megölésével járó Kondor-hadművelet nevű dél-amerikai összeesküvés alatt elkövetett bűneiért.

A 88 éves, már életfogytiglani börtönbüntetését töltő volt diktátort bűnösnek találta a bíróság több mint száz ember elrablásának vádjában. Bignone mellett 14 másik volt katonai tisztviselőt is elítéltek 8 és 25 év között terjedő szabadságvesztésre. A Kondor-hadművelet nevű titkosszolgálati együttműködés során Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay és Uruguay katonai diktatúrái koordináltan elraboltak, megkínoztak és meggyilkoltak több ezer, a rezsimekkel szemben álló, jórészt baloldali aktivistát, diákot, gerillát, papot, szakszervezeti tagot és újságírót.

A bűncselekményeket Bignone  1976 és 1978 között követte el, amikor még a legnagyobb kínzóközpont, a Campo de Mayo katonai támaszpont parancsnoka volt. A tegnapi ítélet mérföldkőnek számít, mert elúször bizonyította egy bíróság azt, hogy a Kondor-hadműveletet az említett dél-amerikai országok diktátorai irányították.