Sepsiszentgyörgyön, az Oltmező utcában falat építettek két tömbház köré. E tömbházakban szociális lakások vannak ? magyarok, románok és romák élnek bennük. Azok, akik különben hajléktalanok. A házak visszaszolgáltatásakor kilakoltatták őket, vagy más okok folytán veszítették el lakásukat, illetve nem is volt lakásuk: hajléktalanul kallódtak Sepsiszentgyörgyön. Jót tettek velük: fedelet nyújtottak a fejük fölé ? s aztán fallal kerítették be őket. Várat építettek nekik? Dehogyis! Ők úgy érzik, hogy börtönt. Mert a falon át van ugyan egy bejárat, de ott őr áll, igazoltatja a bemenőket, s csak a szociális lakások lakóit engedi be. Vendéget nem fogadhatnak.

Ugyan miért?

Azért, mert a lakások lakói, vendégeik társaságában ?éjszaka bulikat csaptak, autóból hallgatták a zenét? ? tudhatjuk meg Tischler Ferenc alpolgármestertől. ? Sőt, azt is megtették,  hogy ?a segítségként kapott lakást kiadták albérletbe? ? tudhatjuk meg ugyancsak az alpolgármestertől. Zavarják a környék lakóit, és zavarják a polgárnesteri hivatalt. Ezért kellett falat húzni köréjük. Az akcióval nem ért egyet a Nép Ügyvédje, és diszkriminációnak, hátrányos megkülönböztetésnek tekinti azt.

Valóban furcsa, hogy Sepsiszentgyörgyön ahelyett hogy ténylegesen megoldanák a kérdést, várat építenek vagy gettót létesítenek ? nevezhetjük bárminek a fallal körülvett két tömbházat. Ahelyett, hogy szociális intézményt létesítenének ? menhelyet például. Csakhogy akkor a szociális lakásokban élők nem lakók, hanem befogadottak, akiknek gondoskodnunk kell a teljes ellátásukról. Ez itt a kérdés! Mert zenélni, bulizni a falon belül is tudnak, egy faltól még nem lesznek csendesebbek ? ezt ne is várják tőlük a kedves szomszédaik.

S ha azzal a pénzzel, amivel a falat építették, munkahelyeket létesítettek volna? ? ne is kérdezzük… A félmegoldások korában bűn ilyesmit kérdezni. Az alpolgármester úr azzal nyugtat meg, hogy ?szabályokat állítunk, és ellenőrizzük a szabályok betartását.? Hát, nincs egyedül ebben: a Román Parlament is kilóra gyártja a törvényeket, a jogszabályokat, amit aztán nem tart be senki, mert teli vannak kiskapukkal ? albérletbe adhatók.

Mi pedig, a magunk részéről, ezt szeretnénk diszkriminálni: a félmegoldásokat. A látszatmegoldásokat. A szemkiszúrást. Hátha sikerül…