Varga Mihály Magyar nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg ma a Londoni Értéktőzsde (LSE) kereskedését. A ceremóniára az adott alkalmat, hogy a Londoni Értéktőzsdére bevezették a nemrégiben kibocsátott 1 milliárd jüan értékű magyar szuverén jüankötvényt.

Magyarország a közép- és kelet-európai országok közül elsőként bocsátott ki kínai devizában denominált szuverén adósságot. Varga Mihály az MTI-nek a elmondta: a kibocsátás jelképes jelentőségű, mégis azt a fontos üzenetet közvetíti, hogy Kínával számolni kell hosszú távon is. Egyre több ország és nemzetközi intézmény tartalékalapjában jelenik meg a jüan, és Magyarország is „ezért mérte be ezt a piacot” – mondta a miniszter. Nikhil Rathi, az LSE-csoport vezérigazgatója elmondta: a magyar jüankötvény az idei év eddigi legnagyobb értékű olyan jüankibocsátása, amelyet a londoni tőzsdére vezettek be. Hangsúlyozta azt is, hogy az LSE-n jelenleg 38 jüankötvényt forgalmaznak, többet, mint a Nagy-Britannián kívüli nemzetközi tőzsdéken összesen.

Az LSE-csoport vezérigazgatója szerint a jüankötvények túlnyomó többségével Kínán kívüli, kanadai, európai, ausztrál és közel-keleti kibocsátók jelennek meg a piacon, ami azt jelzi, hogy a kínai deviza egyre inkább az adósságkibocsátók által előnyben részesített devizává válik. Ez komoly átrendeződés a két-három évvel ezelőtti helyzethez képest is, és a jüan kezd önálló befektetési eszközkategóriává válni – mondta Nikhil Rathi.