Az amerikai hadsereg egyik századosa úgy döntött: pert indít Barack Obama elnök ellen, mert jogtalannak tartja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni háborút, hiszen az elnök nem kapott rá felhatalmazást a kongresszustól.

Nathan Michael Smith százados Kuvaitban teljesít szolgálatot. „Katonai eskümhöz híven arra kérem a bíróságot: közölje az elnökkel, hogy megfelelő felhatalmazást kell kapnia a kongresszustól ahhoz, hogy háborút folytathasson az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban” – olvasható a százados bírósághoz benyújtott keresetében. Smith a vietnami háború után, 1973-ban elfogadott törvényre is hivatkozik igaza alátámasztásakor. A Fehér Ház azt állítja: az elnök döntése legitim.

Az Obama elleni per kezdeményezőjének, Smith százados ügyvédjei David Remes, aki több guantánamói fogoly védelmét is ellátta, és Bruce Ackerman, a tekintélyes Yale Egyetem jogászprofesszora, aki tavaly a The Atlantic című folyóiratban hosszas tanulmányt közölt az Iszlám Állam elleni háború jogszerűtlenségéről. Ackerman akkor azt fejtegette, hogy annak a katonának, aki parancsot kap az Iszlám Állam elleni harcra, joga van megkérd?jelezni ezt a parancsot és pert indítani a bíróságon.