Szavazni elvileg könnyű, de a folyamatosan változó választási törvények miatt, Romániában mégsem annyira egyszerű. Folytatásokban közöljük a legfontosabb tudnivalókat a szavazás menetéről.

A helyhatósági választásokat június 5-én tartják. A szavazókörök reggel 7 órakor nyílnak, az urnákat 21 órakor zárják. Szavazásra jogosult minden felnőtt román állampolgár, illetve az európai tagországok állampolgárai közül is mindazok, akik állandó romániai lakhellyel rendelkeznek. Fontos, hogy a helyhatósági választásokon való részvételhez ? szavazóként vagy akár jelöltként ? nem feltétlenül szükséges a román állampolgárság.

A szavazókörben három szavazólapot kapunk. Az egyiken a polgármesterjelöltek neve szerepel, a másik kettőn a települési, illetve megyei önkormányzati képviselők névsora. Utóbbi két esetben listás szavazás van, a képviselőjelöltek a benyújtott sorrendben kerülnek be a tanácsba, annak függvényében, hogy a kapott szavazatok alapján az illető párt hány mandátumra jogosult.

A szavazat csak akkor érvényes, ha a szavazólapon egyetlen pecsétet helyezünk el, mégpedig abban a négyzetben, amely az általunk választott jelölt vagy párt nevét tartalmazza. Ha véletlenül nem a megfelelő urnába kerül egy szavazólap, azt attól még érvényesnek nyilvánítják.

A szavazók interneten ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a szavazói névjegyzékben, és ha igen, hol kell szavazniuk. A registrulelectoral.ro webcímen a személyi számot és a családnevet kell beírni, és az alkalmazás kiírja a szavazókörünk postacímét, illetve térképen megmutathatja, hol adhatjuk le a voksainkat június 5-én.