Mintha a Bucharest Opent előrehozták volna néhány hónappal! Így kommentálta a Női Tenisz Szövetség (WTA) honlapja a fejleményt, hogy a madridi nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjébe jutott játékosok fele román. 

Talţn nem annyira meglepő, hogy a 2014-es döntős Simona Halep – relatíve gyenge szezonja ellenére – bejutott a legjobb nyolc közé Madridban. Arra viszont már kevesen számítottak, hogy csatlakozik hozzá a negyeddöntőben Irina-Camelia Begu, valamint a selejtezőkből érkezett Patricia Maria Ţig és a tornán szabadkártyával, tehát soron kívül induló Sorana Cârstea is.

Halep a svájci színekben játszó, de erdélyi gyökerekkel is rendelkező Bacsinkszky Tímeát búcsúztatta, aki a román lányt a márciusi miaimi tenisztornáról kiejtette. A változatos találkozó nagy valószínűséggel a hálónál dőlt el. Halep önmagát felülmúlva 17 helyzetből 15-öt hozott, és ezzel ráadásul nagyrészt semlegesítette Bacsinkszky rövidítési próbálkozásait is.

A negyeddöntőben Simona Halep honfitársával,  Irina-Camelia Beguval játszik, aki a találkozó kimenetelétől függetlenül hatalmasat alakított Madridban. Három darab három játszmás meccset tudhat maga mögött, az egyiken ráadásul a világranglistán 30 hellyel előtte álló Garbi?e Muguruzát búcsúztatta. Az amerikai Christina McHale elleni győzelemhez pedig [6-7(6), 6-4, 6-4] szetthátrányból kellett felállnia.

Irina-Camelia Begu ?WTA

 

Sorana Cirstea először elődöntős Madridban. A világranglista 127. helyén álló, 26 éves játékos 2014-es vállsérülése előtt a 21. volt, így nem annyira nagy meglepetés, hogy beváltotta a szabadkártyával kapott bizalmat. Mindazonáltal nem volt könnyű dolga a sokkal jobb helyezésű német Laura Siegemunddal (#44), aki a múlt hónapban rendesen elporolta Halepet (6-1, 6-2) a stuttgarti torna nyolcaddöntőjében.

Sorana Cârstea ?WTA

Cârstea az elődöntőért egy másik „visszatérővel”, a szlovák Dominika Cibulkovával csap össze. A ­korábbi Australian Open-döntős több időt töltött eddig a pályán, mint a román, minden meccse három játszmás volt. Az önbizalmának biztosan jót tette, hogy az első körben a torna 1. számú kiemeltjét, a lengyel Agnieszka Radwanskát búcsúztathatta.

Patricia Maria Ţig ?WTA

A 21 éves Patricia Maria Ţig (#134) a selejtezőkből érkezett, és karrierje első nagy sikersorozatát érte el Madridban. Az amerikai Madison Keys (#25) előtt a szintén amerikai Sloane Stephenst (#21) búcsúztatta, mintkettőt két sima szettben. Következő nagy kihívása az ausztrál Sam Stosurral szembeni megmérettetés lesz.