Az esemény a bánsági magyar napok rendezvénysorozata keretében történt.

A kulturális, közösségi központnak otthont adó 50 négyzetméteres tömbházlakást a magyar kormány 2015-ben nyújtott támogatásával vásárolta meg és rendezte be a református egyház. Megyasszai Bíró Attila resicabányai református lelkész, a helyi magyar közösségi életet szervező Templom és Iskola Szórványegyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az újonnan avatott kulturális központ Resicabányának abban a tömbháznegyedében helyezkedik el, amelyikben a város magyar lakosainak a többsége is él.

A lelkész tájékoztatása szerint a közösség már a hivatalos avató előtt birtokba vette az új központot, hétfőnként csigatésztát készíteni gyűlnek össze az asszonyok, keddenként nótázós délutánt, szerdánként a magyar asszonyok klubját tartják az épületben, és további tevékenységek beindítását tervezik. Hozzátette: a központ fontos szerepet játszhat az asszimilációnak erősen kitett szórványközösség identitástudatának erősítésében.

A magyar lakosság többnyire a kommunista iparosítás idején került Resicabányára. Az egész megyében csupán a református egyház által működtetett resicabányai óvodában tanulnak magyarul a gyermekek ? hangsúlyozta a resicabányai lelkész.