Csíkszeredában a Hargita megyei önkormányzatnál, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és a dévai Szent Ferenc Alapítvány csíkszeredai székhelyén tett tájékozódó látogatást csütörtökön Paul Bummel, Nagy-Britanniabukaresti nagykövete – közölte a Hargita megyei tanács sajtószolgálata.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke ismertette a nagykövettel a megyei turisztikai fejlesztési célokat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állam általi támogatására vonatkozó igényt. Arról tájékoztatta a nagykövetet, hogy a romániai iskolákban azonos tanterv alapján tanítják a román nyelvet és irodalmat a román ajkú és a magyar anyanyelvű gyermekeknek, ez pedig ellehetetleníti a hivatalos nyelv elsajátítását a tömbmagyar vidékeken, ahol a gyermekek jószerével csak az iskolában találkoznak a román nyelvvel.

Az önkormányzati elnök a készülő román-magyar együttélési kódexről, a székelyföldi autonómiatörekvésekről, a megyezászlóvá minősített székely zászló körüli helyzetről is beszámolt a nagykövetnek. Felhívta a diplomata figyelmét arra, hogy más megyéknek is van zászlajuk, de csak a székelyföldiek esetében indítanak pereket a regionális szimbólumok ellen.

Borboly Csaba a nagykövet segítségét kérte az etnikai feszültségek csökkentéséhez, melyeket szerinte a bukaresti média és politika gerjeszt. Úgy vélte, a bukaresti nacionalista retorika azt is ellehetetleníti, hogy párbeszéd induljon a székelyföldi magyar közösség törekvéseiről.

A közlemény azt is megemlítette, hogy Borboly Csaba székely népviseletet adott ajándékba a nagykövetnek.