A Magyar Polgári Párt (MPP) növelni szeretné polgármesterei számát a június 5-én tartandó romániai önkormányzati választásokon – mondta csütörtökön az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke. „A párt legitimitását az elmúlt négy évben a párt hét polgármestere, választott tisztségviselői adták. Az a cél, hogy ezt a legitimitást megőrizzük, és ha lehet, növeljük” – fogalmazott Biró Zsolt hozzátéve, hogy a párt szeretné növelni polgármesterinek számát.

A pártelnök szerint az MPP mintegy száz települési önkormányzatban és a két székelyföldi megyében állított jelöltlistát, amelyeken több mint ezer név szerepel, és mintegy ötven településen állított polgármesterjelöltet. Emellett Kolozs, Bihar és Maros megyében, ahol az MPP-nek eddig nem sikerült bejuttatnia képviselőt a megyei önkormányzatba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján indulnak jelöltjei.

„Bízunk benne, hogy ezekben a megyékben is legalább egy-egy jelöltünk bekerül a megyei testületbe” – tette hozzá Biró Zsolt. A pártelnök megemlítette: több magyar többségű településen az RMDSZ is az MPP polgármesterjelöltjét támogatja. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ezeken a településeken nem lesz verseny a polgármesteri székért.

Biró Zsolt elmondta, Gyergyószentmiklós és a gyergyói medence települései kiemelten fontosak az MPP számára, Tusnádfürdőn is újabb mandátum megszerzésére törekszik a párt jelöltje, és a csíki medencében is hangsúlyos önkormányzati jelenlétre törekszenek.

Biró Zsolt megemlítette: az MPP négy évvel ezelőtt mintegy 250 képviselőt juttatott be az önkormányzati testületekbe, és most is fontosnak tartja, hogy ezeket a mandátumokat megőrizze, de elsősorban a polgármesteri tisztségek számának a növelésére törekszik.

A pártelnök az MTI kérdésére nem tartotta valószínűnek, hogy befolyásolná a választások kimenetelét az a kiszivárgott hangfelvétel, amely a múlt héten erősen foglalkoztatta az erdélyi magyar sajtót. Ezen Biró Zsolt arról beszélt, hogy szükség van pártja jelenlétére a bukaresti parlamentben, hogy tudják, kit kell lefizetni ahhoz, hogy támogatáshoz jussanak az MPP-s polgármesterek által vezetett települések.

Kijelentette, hogy a három évvel ezelőtt egy baráti beszélgetésen készült felvételnek a kiszivárogtatott részlete torzul adja vissza a korrupcióval kapcsolatos álláspontját. „Bízom benne, hogy a választópolgárok kellő bölcsességgel rendelkeznek, és nem a mendemondákra, rossz szándékkal tálalt szövegekre lesznek vevők. Az MPP nem haszonélvezője, hanem kárvallottja a romániai korrupciónak” – jelentette ki.

Arra utalt, hogy 2011-ben a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Rácz Károly MPP színekben megválasztott kézdivásárhelyi polgármester ellen, akit felfüggesztettek a tisztségéből, és egy hónapra előzetes letartóztatásba is helyeztek. 2013-ban azonban a brassói táblabíróság jogerősen felmentette a polgármestert.