Kedves hallgatóim, közelednek a helyhatósági, önkormányzati választások, és elmondható, hogy a magyar pártok házatáján viszonylag jól áll a kampánykészülődés. Mint mindig, számunkra létfontosságú a választások kimenetele, az, hogy minél több polgármesterünk, megyei és városi tanácsosunk legyen. A jelöltjeink száma tízezres nagyságrendű, van, ahol sima lesz, ahol az RMDSZ jelöltjei biztosan nyernek. A fő cél, ahogyan a Szövetség ügyvezető elnöke, Kovács Péter kampányfőnök megfogalmazta: önkormányzati pozícióink megőrzése (ez legalább 200 polgármesteri tisztség és 2300 önkormányzati képviselői mandátum megszerzését jelentené), ugyanakkor fontos lenne úgymond visszaszerezni Szatmárnémetit és Marosvásárhelyt ? de hát ezeket nagyjából tudjuk. Sőt, esélyeink javulhatnak, tekintve, hogy a román pártok megosztottabbak, mint négy évvel ezelőtt. Illusztrációképpen íme néhány magyar lapcím, csupán az utolsó két nap sajtójából: Iktatták az RMDSZ városi tanácsosjelölti listáját Marosvásárhelyen; Sem Bihar, sem Maros megyében nincs összmagyar lista; Gyergyószentmiklóson az RMDSZ nem indít polgármester­jelöltet, de lesz listája; Hét tanácsost szeretne az RMDSZ Kolozsváron; Összeállt a kovásznai MPP­lista; Foghíjas jelöltállítás, kampányban az EMNP; Bihar megyében MPP­s jelölt is van az RMDSZ megyei tanácsosi listáján; Közel 700 jelöltet állított az RMDSZ Háromszéken… Öten pályáznak Kézdivásárhely vezetésére; Négy polgármesterjelölt Baróton; Kolozs megye: 14 RMDSZ­es polgármesterjelölt; Közös listát indít a temesi RMDSZ a szláv kisebbségekkel. Kedves hallgatóim, a jövő héten kezdődő kampány előtt elmondhatjuk tehát, hogy színes a kép, és úgy tűnik, nem állunk rosszul. Van azonban egy vonatkozás, amiről legalábbis a választásokkal kapcsolatban keveset beszélünk, talán azért, hogy ne hangozzék cinikusan. Ez az ellenünk, magyarok ellen szított hangulat és támadássorozat, amely az utóbbi időben veszélyes méreteket öltött, megingatta biztonságérzetünket. Cinikusan pedig azért hangozhat, mert kampányban viszont az ilyen támadások szinte kapóra jönnek, pluszban is mozgósíthatják választóinkat. Minden támadásra, elvett jogunkra egy még erősebb szavazói ?csakazértis?, plusz mozgósítás a válasz ? vagy legalábbis reméljük, legalábbis így kellene hogy legyen. Legutóbb, tegnapelőtt például a szenátusban furcsa szavazásra került sor, teljesen nyilvánvaló kimenetellel. De nem is a kimenetel a fontos ebben az esetben, hanem az, hogy ilyesmire egyáltalán sor kerülhetett, Románia és Európa szégyenére. A legveszélyesebb támadások, jogfosztások ugyanis azok, amelyek a törvények leple alatt történnek.

Most egy olyan joszabály tervezetéről szavazott a román parlament felsőháza, amely nem kevesebbet irányozott volna elő, mint érdekvédelmi szervezetünk törvényen kívül helyezését. A javaslatot két nacionalista független szenátor terjesztette elő, mint a vita magyar vezérszónoka kihangsúlyozta, nyilvánvalóan provokáló szándékkal. Mondom, az a felháborító, hogy ilyesmire egyáltalán sor kerülhetett, nyilván meg lehetett volna előzni. Másfelől, annak ellenére, hogy a kezdeményezést, mint várható volt, nagy többség szavazta le, bizony néhány liberális szenátor mellette voksolt. Jelzem, ugyanarról az új liberális pártról van szó, amelyik a Vasgárda­szimpatizáns Marian Munteanut javasolta államelnök­jelöltnek, és amelyik az Európai Parlamentben az RMDSZ néppárti tagtársa! Elő lehetett terjeszteni egy ilyen botrányos jogszabályt, nem törődve azzal, hogy az RMDSZ mindvégig kizárólag alkotmányos keretek között, a parlamentarizmus szabályait betartva képviseli a romániai magyarság érdekeit, és mindenképpen a legkövetkezetesebb elvi és gyakorlati demokratikus politika talaján áll, arról nem is beszélve, hogy messze a legkevésbé korrupt ebben a díszes társaságban.

Visszatérve, az ilyen esetek még nyilvánvalóbbá teszik, hogy az RMDSZ­nek minél erősebb képviseletre, azaz minél több parlamenti és önkormányzati képviselőre van szüksége, hogy hatékonyan megvédhesse magát az ilyen és hasonló veszélyektől, érvényesíteni tudja közösségünk érdekeit. A kampány előtt, a kampányban és a választáson a konkrét programokon túl, erre is gondolnunk kell, amikor szavazunk.