Szerződést bontott az állammal az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Nyárádtő közötti szakaszának az építési jogát elnyerő cégcsoport – közölte az Országos Útügyi és Autópálya Társaság igazgatója tegnap.

A vállalkozó azt sérelmezte, hogy a romániai Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) több mint egy évvel a pályaépítési szerződés aláírása után sem rendelte el a munkálatok elkezdését, mivel még mindig nem oldódott meg az autópálya nyomvonalán található telkek kisajátítása. Ennek az ütemterv szerint 2015 második negyedévében kellett volna megtörténnie.

Cătălin Homor, az útügyi hatóság vezérigazgatója „gyerekesnek” minősítette a kivitelező kifogásait, és közölte, hogy új versenytárgyalást írnak ki a pályaszakasz megépítésére. Az eset kapcsán tegnap Moldován József parlamenti képviselő bejelentette, az RMDSZ kérni fogja az útügyi hatóság vezetőjének leváltását.

A Nagyváradot Brassóval összekötő 415 kilométeres észak-erdélyi autópályából 12 év alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó Gyalu-Aranyosgyéres szakasz épült meg. Jelenleg a 8,7 kilométeres Gyalu-Magyarnádas szakaszon folynak építési munkálatok.