Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a ma közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

Az ANP holland hírügynökség 99 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította, míg 38,9 százalékuk támogatta a megállapodást. A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így érvényesnek számít a társulási szerződésről szóló referendum. Hollandiában a népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta. A hivatalos végeredményt jövő kedden hozza nyilvánosságra a választási bizottság.

Mark Rutte holland miniszterelnök tegnap este kijelentette, kormánya nem hagyja figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznek a nem szavazatok. Elmondta, hogy ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést.

Geert Wilders, a Szabadságpárt populista vezetője ugyanakkor üdvözölte eredményt. „Úgy tűnik, hogy a hollandok nemet mondtak az európai elitre és az Ukrajnával kötött szerződésre, ez az EU végének kezdete” – mondta.