Szíriában ? egy UNICEF-jelentés szerint ? 8,4 millió gyermek van. (Vagy volt.) Közülük 7 millió tartós szegénységben él. A gyermekek koravének. Első életre szóló élményük az erőszak, a félelem, a kilátástalanság. Damaszkusz környékén a halálos áldozatok 31 százaléka gyermek; a sebesültek 40 százaléka pedig ugyancsak gyermek. Szíriában 6 000 iskolát szétbombáztak; 52 000 tanár elveszítette állását; 2,8 millió gyermek nem járhat iskolába. Az egyik kitartóan bombázott nagyvárosban, Aleppóban 140 000 gyermek jut 10 orvosra ? vagyis 14 000 egyre!

Csoda hát, hogy 15 000 gyermek szülői kíséret nélkül menekült külföldre? Csoda hát, hogy a migránsok fele gyermek? ? vagyis szülői kísérettel menekült külföldre. És a szíriaiak többnyire nagycsaládosok ? sok a gyermek. Sokan fulladtak közülük az Égei-tengerbe, és még többen tengődnek sátortáborokban, sőt hóban, sárban a szabad ég alatt. Hát keresztény ember az, aki mindezt látja, és az ujját sem mozdítja?

?Éhezőnek ételt adjál! Szomjazómak italt adjál! Szegényeket fölruházzál!? ? hadd, ne folytassuk. Európa nagy keresztényei ? katolikusok, ortodoxok, protestánsok ? ehelyett határzárakat építenek, szögedrót-kerítéseket húznak, ostromállapotot hirdetnek ? mintha őket bombáznák, mintha őket éheztetnék, mintha őket tennék hajléktalanná, írástudatlanná, beteggé…

Ki kell menteni a gyermekeket a háborúból, a hóból és a sárból, a sátortáborokból, ahová a menekülteket terelik, a ladikokból, melyekkel a tengerbe fulladnak ? ez lenne a keresztényi feladat!

Kinek köszönhető a migráció? Mindenekelőtt a nagyhatalmaknak? Szíria nagy bombázói ? Asszad elnök mellett, az ő oldalán, vagy ő ellene ? az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, közülük: Oroszország, Amerika, Franciaország, Nagybritannia.  És velük együtt Törökország, aki a kurdokat próbálja megfélemlíteni bombázásaival; láthatjuk, milyen eredménnyel… Nekik köszönhetően jelent meg Szíriában az Iszlám Állam, mint a nevető harmadik. Ő sem kíméli a gyermekeket. Öngyilkos merénylőket képez ki belőlük.

Egy szó mint száz: ne kerítéseket húzzunk, hanem mentsük meg a szíriai gyermekeket! Fogadjuk be őket! ? legalább azokat, akik Európában nyomorognak, hazátlanná váltak. Ez annál is indokoltabb, mert a gyermekáldás egyre inkább elkerüli Európát.