?Romániában, ahogy bármelyik jogállamban, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc pártatlan? ? hangsúlyozza a román külügyminisztérium, amely közleményben reagált a magyar miniszterelnök hétfői kijelentésére, miszerint Romániában ?politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben?. A román szaktárca kiemelte, hogy a román igazságszolgáltatás eredményeit méltatták az európai intézmények, ?következésképp az érintett romániai intézmények döntéseit nem lehet ilyen módon kétségbe vonni?.

A magyar nagykövetiek szokásos értekezletén Orbán Viktor egyebek közt azt mondta, hogy „nem egyszerűen csak a jogállami elvek érvényesítéséről, hanem a magyar kisebbség politikai vezetőinek háttérbe szorításáról is szó van”, amit megfelelő formában és súllyal szóvá kell majd tenni.

A román sajtó Tőkés László európai parlamenti képviselő kitüntetésének a megvonásával hozta összefüggésbe Orbán kijelentését, viszont a miniszterelnök a székelyföldi önkormányzati vezetők ? Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Sepsiszentgyörgy polgármestere ? ellen folyó büntetőeljárásokra célozhatott.