„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – ismertette a referendum kérdését Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóján.

A kérdést már be is nyújtották hitelesítésre a Választási Bizottsághoz. Orbán Viktor szerint a magyar kormány által választott út, a népszavazás útja egy „európai dolog”, az európai politika része, ezért – mint fogalmazott – „jó szívvel ajánljuk másoknak is”. Hangoztatta, jelezve: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is. A magyar kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az uniónak, sem az európai vezetőknek, semmiféle európai testületnek sem – szögezte le Orbán Viktor. Értékelése szerint a referendumnak van európai összefüggése, az kétségkívül a szabad nemzetek szövetsége koncepciót erősíti – szemben az európai egyesült államokéval -, ahogy a brit népszavazás is.

A kormányoldal mellett a Jobbik támogatja a népszavazási kezdeményezést a kötelező betelepítési kvótákról. A többi ellenzéki párt szerint azonban ebben a témában nem lehet népszavazást kiírni, helyette más kérdésekről, például az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról kellene kikérni a választók véleményét.