Büntetőeljárás indult Tiberiu Nitu ellen, aki múlt héten lemondott a legfőbb ügyészség éléről, miután a neve felmerült a hivatalos konvojok legalitását vizsgáló nyomozás kapcsán. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden délelőtt közölte vele, hogy mostantól gyanúsított az ügyben.

Az ügyészségről kijövet a volt főügyész azt nyilatkozta: ártatlannak tartja magát, nem érzi úgy, hogy visszaélt volna a hivatalával, amikor utazásaihoz rendőri felvezetést vette igénybe.

A belügyminisztériummal kötött 2014. áprilisi megállapodás értelmében a volt legfőbb ügyész előtt motoros rendőr nyitotta meg az utat reggel és este ? az otthona és a hivatala közötti úton ?, illetve napközben is, bárhova ment, összesen mintegy 700 alkalommal. Az így okozott anyagi kár miatt Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen hivatali visszaélés gyanújával indult eljárás.

A keddi, mintegy félórás kihallgatásról kijövet Tiberiu Nitu azt hangsúlyozta, hogy ?kizárólag a tisztségével járó veszélynek megfelelő mértékű védelemben? részesült. Azonban nem világos, hogy miféle új veszélynek volt kitéve 2014 áprilisától kezdődően, ami indokolta volna a korábbinál erősebb védelmet.