A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások aláássák a polgárháború politikai megoldását célzó erőfeszítéseket – jelentette ki ma Amszterdamban a NATO főtitkára, aki az Európai Unió (EU) védelmi minisztereinek informális találkozójára érkezett a holland fővárosba. 

Jens Stoltenberg szerint a közel-keleti országban megnövekedett orosz jelenlét és a légicsapások számának megugrása növeli a feszültséget, és a török légtér, vagyis a NATO légterének megsértéséhez vezet. A főtitkár szerint az erősebb orosz katonai jelenlét Szíriában és a Földközi-tenger keleti térségében megváltoztatja a regionális stratégiai egyensúlyt. Stoltenberg nyugalomra, a feszültség csökkentésére és a politikai megoldás keresésére intette a konfliktusban részt vevőket.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja február 25-ig felfüggesztette a szíriai polgárháború lezárása érdekében Genfben indult béketárgyalásokat az előrelépések híján, valamint a szíriai humanitárius segélyezés továbbra is fennálló nehézségei, a légicsapások és más katonai tevékenységek hirtelen megnövekedése miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tanácskozást tart Szíria ügyében.