Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra kérte ma a kijevi parlament tagjait, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, ha nem elégedettek munkájával.  Ukrajnában a jelenlegi szabályok szerint a parlamentnek kell jóváhagynia a kormány, illetve egyes miniszterek kinevezését és távozását posztjukról.

A parlament és a kormány közötti mostani válságot Ukrajnában az robbantotta ki, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter szerdán bejelentette lemondási szándékát. Döntését azzal indokolta, hogy a Petro Porosenko államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat.

Ukrán sajtóértesülések szerint az államfő mögötti frakcióban többen „saját embereikre” szeretnék lecserélni a kormány jelenlegi tagjait. Jacenyuk a mai parlamenti ülésen leszögezte, hogy kormánya és pártja, a Népi Front frakciója „megvédi” a gazdasági minisztert minden ellene irányuló törvénytelenségtől.

Három miniszter, akik szintén lemondásukat fontolgatták, a csütörtöki, késő estébe nyúló kormányülésen meggondolták magukat.