A Szociáldemokrata Párt és a Románia Újjáépítéséért Országos Szövetség megállapodásra jutott a közös választási részvételt illetően. A parlamentben tartott, délelőtti aláírási ceremónián Gabriel Oprea pártelnök elmondta: szociáldemokrata kollégájával abban állapodtak meg, hogy az önkormányzati választásokon elért eredmények függvényében az együttműködést kiterjeszthetik az őszi parlamenti választásokra is.

Liviu Dragnea szerint a megállapodást a közeljövőben kiterjeszthetik a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségére is. A szociáldemokrata vezér utalt arra, hogy ez attól függ, hogyan működik a három alakulat ?parlamenti többsége?. Az együttműködés azon áll vagy bukik, miként szavaznak a reménybeli partnerek a választási törvény módosítása kapcsán. A liberálisok vissza akarnak térni a kétfordulós polgármester-választásra, amely viszont nem kedvez a PSD-nek.

Az UNPR a hét elején még lebegtette az álláspontját a téma kapcsán, emiatt késett a most aláírt egyezség korábbra tervezett megkötése.