A moldovai parlamenti elnök, Andrian Candu népszavazást kezdeményez a közvetlen elnökválasztásról ? ezt ma jelentette be a házelnök azon a parlamenti sajtótájékoztatón, amelyen a Chişinăuban tüntető ellenzékkel folyó tárgyalásokról számolt be.

Az ellenzék közvetlen elnökválasztást, Pavel Filip kormányának távozását és előre hozott parlamenti választásokat követel. A parlamenti elnök ugyanakkor határozottan elutasította a tüntetőknek az előre hozott parlamenti választásokkal és a kormány lemondásával kapcsolatos követelését.

Ugyancsak ma lemondott hivataláról Tudor Balitchi, a moldovai vámhivatal, valamint Ion Prisacaru, a vámfelügyelet vezetője, azután, hogy Pavel Filip kormányfő ezeket az intézményeket korrupcióval vádolta meg, egyben vizsgálatot rendelt el körükben. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a két vezető lemondását elfogadták.

Moldovában 2014 óta belpolitikai bizonytalanság uralkodik. Január 29. volt az utolsó határidő az új kormány megalakítására, ellenkező esetben fel kellett volna oszlatni a parlamentet, és új választásokat kellett volna kiírni.