A lakosság szerint Magyarországnak a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak ? derül ki a Nézőpont Intézet Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készített közvélemény-kutatásából. Ugyanakkor csak a nyugati szomszédok – Ausztria, Szlovénia és Horvátország – esetében haladja meg az ötven százalékot azoknak az aránya, akik szerint a kétoldalú viszony az illető állammal inkább jó.

A magyar-szlovák kapcsolatokat is kapcsolatokat a megkérdezettek közel fele (48 százaléka) ítéli jónak. Ennek hátterében az évek óta tartó jószomszédi viszony is szerepet játszhat – íja kutatásjelentésében a Nézőpont. A közlemény szerint míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar-román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Amaximális mintavételi hiba 3,2 százalék.