Ne ítélkezz, hanem segíts! ? ez lenne Ferenc pápa egyik üzenete, a sok közül. ?Az egyháznak nem az a dolga, hogy ítélkezzék, hanem az, hogy felkeresse a szenvedő embereket? ? mondotta a Pápa. Az, hogy írt vigyen neki a testi és a lelki sebekre. Hogy a szegények, a kiutasítottak, a foglyok, a tévelygők segítségére siessen; enyhítse a helyzetüket, s ha lehet, jó útra vezesse őket.

A világ tele van állami és civil szervezetekkel, melyeknek pontosan ez a feladatuk. Akkor mégis miért kell az egyháznak végeznie helyettük a karitációt? Miért az egyháznak ? és nem az államnak, a papoknak ? és nem a politikusoknak kell gondoskodniuk például arról, hogy mindenkinek meg legyen a betevő falatja, a lakása, munkája, megfelelő jövedelme ? aminek hiányában szegény, nélkülöző, gaztettekre vetemedik, áruba bocsátja magát? … Hadd, ne soroljuk!

Mindezeket Ferenc pápa most megjelent könyve juttatja eszünkbe. A könyv címét így fordíthatnánk le: Az Isten neve:  könyörület. Persze még számos más címváltozat is lehetne. Régiesen mondva a malaszttal kapcsolatos tennivalókról van szó, vagyis: megbocsátásról, kegyelemről, jóindulatról, irgalomról, jótékonyskodásról ? és ezt a sort is lehetne még folytatni sokáig.

Ferenc pápa üzenetének a veleje, hogy nincs reménytelen helyzet. A Pápa szavaival: ?Nem vagyunk arra ítélve, hogy belefulladjunk a futóhomokba.? S ebből az következik, hogy ?A templom nem zárhatja be a kapuit senki előtt.? Ezért a Pápa elítél ?a vallás nevében elkövetett minden erőszakot?. Ez az erőszak, sajnos, létezik. 2015 folyamán  7100 keresztényt öltek meg a vallási diszkrimináció művelői világszerte. Régen a keresztények sem voltak valami türelmesek. Gondoljunk csak a keresztes hadjáratokkal, az inkvizícióra, a más hitűek üldözésére, akár életének kioltására is… Miként a Pápa mondja: ?Nincs szent múlt nélkül, és nincs bűnös, akinek ne lenne jövője.? Az egyház dolga az, hogy segítsen mindenkinek a jövője megtalálásában.

A Pápa könyve 82 országban jelent meg. Nálunk a Trei Kiadó gondozásában kapható.