Nemrég huszonegy holttestet találtak Lészbosz-sziget mellett a tengerben. Közöttük három gyermekét. A török parti őrségnek sikerült nyolc embert kimentenie a vízből. Immár szokásos napi történetté vált a menekültek tragédiája az Égei-tengeren. 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet által közzétett adatok szerint 2015-ben hétszáz menekült veszett az Égei-tengerbe. Nyolcszázezren pedig sikerrel keltek át rajta Törökországból Görögországba, hogy aztán tovább vándoroljanak a nyugat-európai Kánaánba. Az első idei áldozat egy kétéves gyermek. És egy friss adat: hétfőn este és kedden összesen 4357 emigránsat szállítottak komppal Lészbosz-szigetéről Pireusz kikötőjébe. Tehát nemcsak Törökország, hanem Görögország is közreműködik az emigráns-forgalom fenntartásában, s feltehetőleg nem ingyen teszi. Kérdés az, hogy ki fizet többet. Legutóbb az Európai Unió 3 milliárd eurót ítélt oda Törökországnak, ha magánál tartja a területén tartózkodó 2 millió menekültet. S egyáltalán, ha területén nem engedi át az ezután érkező migránsokat. Ezzel a görög komp-forgalomnak is befellegzett. Hát kb. itt tartanánk jelenleg.

Mindez arra utal, hogy az emigránsok vándoroltatása elsősorban üzlet. Rabszolgakereskedelem. Németországnak, például, olcsó munkaerőre van szüksége. Eddig törököket importált, mintegy 7 milliót. De olcsóbbakra is szüksége van ? és a menekültek lennének azok. Ezért humanizmussal ? emberbaráti magatartással ? álcázzák az üzletet.

Persze egyáltalán nem nevezhető humanizmusnak az, ha a menekültekkel együtt gyermekek százait?ezreit hurcolják át a tengeren, majd pedig az országutakon, határátkelőhelyeken és határzárakon át terelik őket az ígéret földje felé. Mert a menekültek, ugye, nagycsaládosok, és ? becsületükre váljék! ? nem hagyják magukra gyermekeiket. E tekintetben emberségesebbek mint a kelet-európai migránsok, mit például a romániaiak, akik gyermekeik nélkül mennek eprészkedni Spanyolországba. A gyermekek a nagyszülőkre maradnak, és még ez a jobbik eset. De több gyermek állami gondozottá válik. Ne irigyeljük a sorsukat!

Visszatérve az Égei-tengerre: hány gyermelnek kell meghalnia még ? vízbefulladnia még?! ? ahhoz, hogy tényleg leállítsák a menekültforgalmat? Ahhoz, hogy tényleg véget vessenek a rabszolgakereskedésnek? ? ?ez itt a kérdés?.