Kedves hallgatóim, valamikor, nem is olyan régen, volt egy szemlerovatom, és annak volt egy ? nevezzem így ? alrovata, amelyben kitalált, de ahogy mondani szokták, ?a valóságban gyökerező? híreket közöltünk; neve az volt: A nap álhíre. Most a kezembe akadt egyik szilveszteri válogatás a 2010-es esztendő álhíreiből. Megosztom önökkel.

Kezdjem azonban a mondanivalómmal, azzal, hogy a romániai valóság mennyire színes, olykor az abszurdig elmenően (nem hiába nevezte a diktátor elmenekülését, a forradalom győzelmét a tévében bejelentő költő Abszurdisztánnak). És hogy ebben a színes valóságban olykor egyáltalán nem lehet megkülönböztetni azt, ami reális attól, ami nem az. És hogy emiatt egyes régi álhírek ma mennyire valóságosnak tűnnek, tartalmukat tekintve szinte megkülönböztethetetlennek a közélet akkori igazi híreitől.

Íme tehát néhány álhír a 2010-es évből.

A kormány megnyugtatja az embereket. Senki sem juthat koldusbotra, mert nem lesz kitől kéregetni.

Jó hír a nyugdíjasoknak: egy rendkívüli kormányrendelet értelmében az ibolyacsokrok a jövő tavaszon részletre, illetve szálanként is kaphatók lesznek. (Szagolásukért pedig elég a pénz csörgésével fizetni ? s ha alulról történik, akkor egyenesen ingyen.).

A kormány az SZNT és a MPP meghívására következő ülését Csíkban tartja.

A Steaua futballcsapatának több szurkolóját doppingoláson kapták és letartóztatták: a lelátón ajzószereket használtak, hogy el ne aludjanak mérkőzés közben. Gigi megígérte, hogy villanyáramot vezet a székükbe.

Legutóbb Emil Bocnak már a beszéde elején megnőtt az orra. Ekként kezdte: ?- Úgy döntöttem…?

A B-kezdőbetű jegyében a B-betűs román europarlamenti képviselők javasolni fogják, hogy az EU székhelye Brüsszelből (mint ismeretes, a Pisilő kisgyermek városából) kerüljön át Bukarestbe, ahol több, utcán pisilő (sőt kakáló) gyermek (sőt felnőtt) van.

Elena Udrea bejelentette, hogy kolostorba vonul ? felmérni az ilyen egyházi létesítmények idegenforgalmi potenciálját. (Illetve impotenciálját, a szexuális turizmussal kapcsolatban.)

Emil Boc meg akarja adóztatni a siratóasszonyok temetések alkalmával szerzett jövedelmét is; az érintettek a döntést sírva fogadták.

Az RMDSZ kemény baloldali frakciójának javaslata arra nézve, hogyan lábalhat ki Románia a válságból: pénzügyminiszter ? Bokros Lajos, kormányfő ? Bajnai Gordon.

Csaba királyfi megerősítette, hogy indul a parlamenti választásokon, de nem volt hajlandó elárulni, hogy Csillagösvény körzetben éppen hol tartózkodik, és hogy milyen imákkal fog kampányolni.

A székely megyék vezetői az autonómia és a nemzeti ügy érdekében olyan maroktelefonokat követelnek, amelyek billentyűzetén a jelek rovásírással vannak.

Elena Udrea elárulta, hogy szlogenében ? ?EU iubesc B.? (?I love B.?, ?Én szeretem B-t?) ? a B. nem Bocot jelöli, hanem? Budapestet.

Az RMDSZ minden eddiginél szilárdabb garanciát kapott arra, hogy amennyiben megszavazza a 2011-es állami költségvetést és leszavazza az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, akkor majd február 29-én a parlamentben valaki megemlíti a tanügyi törvényt.

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő év elejétől a közalkalmazottak megkapják a fizetésükből idén levont 25 százalékot. És hogy tökéletes legyen, cserében nem kapják meg a többi 75 százalékot.

A régi-új szállítási miniszter örömmel ismerte fel az általa több mint tíz évvel felavatott autópályán a gödröket, a régi-új mezőgazdasági miniszter pedig a mezőgazdasági tárcában a régi, nagy hozamúúú fejősteheneket. A többi új miniszter felismerte Emil Bocot.

Kedves hallgatóim, ugye kedves? Mintha még kissé meg is szépíti a ronda múltat. Talán érdemes ma is álhíreket gyártani, hogy megszépítsük a ronda jelent. Zárom tehát egy olyan álhírrel, ami egy ismert vicc aktualizálásából született. Kicsit olyan, mint egy jóslat, leszámítva, hogy nincs hó. Utolsó álhírünk tehát 2010-ből, és immár 2015-ből a következő:

„A telet kihasználva, serény hadakba tömörülve, százával jelentkeznek a nyugdíjasok hólapátolásra gyógyszerpénzük kiegészítése végett. Többen csapvizet ittak, mielőtt havat kezdtek volna hányni.?