Több száz taxi, teherautó, autóbusz vonult a délelőtt a kormány elé, megbénítva a közlekedést Bukarest központjában, hogy a kötelező gépjármű-biztosítás díjának növekedése ellen tiltakozzon.

A tüntetők azt állítják, a drágítás ellehetetleníti a fuvarozókat. Dacian Ciolo? miniszterelnök Brüsszelbe utazott az EU-csúcsra, így a tüntetőket Vasile Dancu miniszterelnök-helyettes fogadta. A találkozón részt vettek a pénzügyi felügyelet képviselői is.

A juhászok tiltakozása sikerrel járt

A kormány sürgősségi rendelettel április 25-éig felfüggesztette a juhnyájat őrző kutyák számának korlátozását kimondó törvénycikkely alkalmazását. A döntést megelőzően mintegy kétezer juhász tüntetett a bukaresti parlament előtt, majd a rendfenntartók sorfalát áttörve az épület udvarára is behatolt. A jogszabályt a vadászok javaslatára fogadták el, arra hivatkozva, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A kormány döntése értelmében nem alkalmazzák a sokat vitatott vadászati törvénynek azt a cikkelyét, amely betiltja a legeltetést december 6. és április 24. között. Dan Suciu kormányszóvivő szerint a felfüggesztett vadásztörvényt módosítani fogják, és várják a szakemberek, valamint a közvetlenül érintett állattenyésztők és juhászok javaslatait is.