A kisebbségi jogok érvényesítése terén 2015 a visszalépés évének tekinthető Romániában, amely ebben a vonatkozásban továbbra is következmények nélküli országnak bizonyult – hangoztatta Kelemen Hunor évértékelő sajtóértekezletén Kolozsváron az MTI szerint.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke felidézte: 2015 azzal kezdődött, hogy a bukaresti belügyminisztérium közvitára bocsátott stratégiájában minden autonómiatörekvést közbiztonsági veszélynek nyilvánított. Az év a kézdivásárhelyi „össznemzeti hisztériával” fejeződött be, amikor az egész magyarságot a kollektív bűnösség elvén felelőssé tették az állítólagos merényletkísérletért. Kelemen Hunor közölte, hogy a magyar közösség megbélyegzését az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja, és erre a román vezetők és nyugati nagykövetek figyelmét egyaránt felhívta.

Korodi a parlamentben tette szóvá a visszalépést

Politikai nyilatkozatban emelt szót Korodi Attila a csíkkozmási magyar nyelvű feliratok eltávolítása ellen a parlamentben. Úgy fogalmazott: az egész erdélyi magyar közösséget megrázta a csíkkozmási községháza felirat eltávolítása. A képviselő kitért a magyar közösséget ért egyéb jogsérelemekre is. Emlékeztetett, hogy civil szervezeteket büntettek meg amiatt, mert a gyerekeknek szervezett nyári táborokban az ételfelszolgáló pultoknál nem írták ki románul is az egyes fogások nevét. A közösség különféle szimbólumait reklámtáblának nevezték és nevezik, miközben megfeledkeznek a kétnyelvű helységnévtáblákról, és késnek a kisebbségi diákok oktatására szánt román nyelvű tankönyvek.