Bukarest, Kolozsvár, Temesvár és Nagybánya a jelölt 2021-re, az európai kulturális főváros címre. Az első hármat ismerem jobban. Bukarestben lakom, immár 45 éve. Kolozsváron születtem, nevelkedtem, ott végeztem az egyetemet, aztán száműztek… Az egyetem elvégzése után kihelyeztek, s a Ceauşescu-érában nem térhettem vissza Kolozsvárra ? még a fővárosból, Bukarestből sem. Merthát, ugye, magyar vagyok. Ez így nézett ki akkor. Ezért lakóhelyem, Bukarest jelölésével foglalkoznék bővebben.

Egy felmérés szerint a bukaresti lakosok közel 80 százaléka zsúfoltnak, mocskosnak, civilizálatlannak tartja a várost és lakosait. Akkor miért lenne Európa kulturális fővárosa? Ez hiányzik Európának? Ugyanennek a felmérésnek a kapcsán viszont, amikor a kérdezetteket a saját lakónegyedükről faggatták, 76 százalékuk azt nagyon is jónak tartotta, meg volt elégedve vele. Vagyis a város egészéről az ismert közhelyeket szajkózták ? és ezt teszik különben az országgal, Romániával kapcsolatban is -, a maguk szűkebb lakókörzetét viszont istenítik. Mit jelent ez? Heveny tudathasadást? Nem mennék ilyen messzire. Szerintem heveny képmutatásról van szó. És felelőtlenségről. ?Nálam minden jól megy. Az országért ? vagy az ország fővárosának állapotáért ? más a hibás…? Vagyis: ?Azzal másnak kell törődnie! Én nem Bukarestben lakom, hanem Berceni-negyedben…?

Ami viszont bíztató, hogy Bukarestben még mindig tele vannak a színházak. Nézőnek jók a bukarestiek. Nem úgy, mint a kolozsváriak! Pedig Kolozsváron a magyar színház már nagyon régóta Európában van, és mostmár a román színház is ott van, amióta Măniuţiu vezeti. De a polgármesteri hivatal is mintha európaibb lenne, amióta nem választják újra Funart…

Én szeretem a lakhelyemet, szeretem a szülővárosomat is ? mégis Temesvárnak drukkolok. Mert ott az utcán is európai levegő van, nemcsak a színházakban, múzeumokban. A németek és a magyarok jól megépítették ezt a város ? és a mai lakóit is áthatotta az őslakókból és a házakból áradó szellem. Mikor először jártam Temesváron, románul kértem kávét, a kiszolgálónő magyarul válaszolt, majd németül szólt be a konyhára… Vagy nemrég a belváros egyik utcájában, egy kapualjban játszott egy magyar színész ? egy Dosztojevszkij-művet mutatott be monodrámaként. Néhány újsütetű temesvári bekiabált neki, hogy beszéljen románul. De a régi, ugyancsak román temesváriak rászóltak a kiabálókra: ?Ha nem tetszik, menjetek vissza oda, ahonnan jöttetek!?

Szerintem érdemes drukkolni Temesvárnak.