Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a közalkalmazotti bérek tíz százalékos emelését előirányzó törvényt, így decembertől tíz százalékkal emelkedik valamennyi közalkalmazott fizetése.

A jogszabály eredetileg csak az egészségügyben dolgozók 25 százalékos béremelésére vonatkozott, de a parlamenti vita során a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára beiktattak egy módosító indítványt a többi közalkalmazott bérének  tíz százalékos emeléséről. Az új változatot nagy többséggel fogadta el a parlament, annak ellenére, hogy a törvénytervezet nem jelölte meg az intézkedés alkalmazásához szükséges költségvetési forrásokat, sőt, a honatyák a törvény alkalmazásának hatásaival sem voltak tisztában.

Klaus Iohannis a törvény kihirdetése előtt konzultált Dacian Cioloş miniszterelnökkel, aki újságíróknak a parlamentben nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a költségvetésben lesz pénz az emelt bérek folyósítására. Erre a beruházásoktól irányítanak át összegeket, az így kieső forrásokat pedig uniós alapokból igyekeznek pótolni a kormányfő szerint.