Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt ? közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedd este. Egyúttal figyelmeztette Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek.

Közben Brüsszelben ülésezett a török kérésre összehívott rendkívüli NATO-csúcs, amelynek végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta: a szövetség értékelései összhangban vannak a Törökország által közölt információkkal, amelyek szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Egyúttal arra kérte a feleket, hogy a súlyos helyzetben körültekintően járjanak el és csökkentsék a feszültségeket.

Az amerikai és a francia elnök is kiállt Törökország mellett, és hangsúlyozta, hogy Ankarának joga van megvédenie légterét.

Francois Hollande Washingtonból ma Moszkvába utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióról. Franciország párizsi nagykövete, Alexander Orlov azt mondta: az incidens ellenére Moszkva hajlandó együttműködni Törökországgal az Iszlám Állam megfékezése érdekében.