Nálunk a gyermekek 51 százalékát, Bulgáriában 45,2 százalékát fenyegeti a szegénység – derül ki az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésből. Az EP többek között azt javasolja a tagállamoknak, hogy biztosítsanak valamennyi gyermek számára minden életkorban hozzáférést az ingyenes és minőségi közoktatáshoz.

Az MTI által idézett adatok szerint az unió országai közül Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata. Magyarországon ez az arány 41,4 százalék, így az ország a sor végéről a harmadik az uniós tagállamok között, Románia és Bulgária után.

Minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az Európai Unióban, gyermekkori nehézségeik pedig egész életükre hatással vannak. Az állásfoglalásban a parlament felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért. Az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerint tavaly mintegy 26 millió gyermeket fenyegetett szegénység vagy társadalmi kirekesztés Európában. Ez az unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti.

Az állásfoglalás felrója, hogy az uniós intézmények iránymutatásait követve a kormányok számos országban csökkentették a gyermekek és a családok számára nyújtott támogatást. Például Portugáliában 2010 és 2013 között megközelítőleg egymillió gyermektől vonták meg a juttatást, és 2010 és 2012 között 46 342 család vált jogosulatlanná a jövedelemkiegészítő támogatásra. Miközben, hangsúlyozza az EP, a javak újraelosztására irányuló politikák és a foglalkoztatási politikák, különösen a bérszintek és a szociális jogok befolyásolják leginkább a gyermekszegénységet.

Romániával kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy a kötelező iskoláztatást megelőző korai évek döntő jelentőséggel bírnak a gyermekek fejlődése szempontjából, mivel ekkor szerzik meg alapvető készségeiket; az önbecsülésre, a társadalmi életben való részvételre és az egészségi állapot minőségére nagy hatással van a minőségi oktatáshoz való hozzáférés. Azonban a 0 és 3 éves kor közötti gyermekeknek kevesebb mint a 15%-a részesül intézményes formában nevelésben Romániában, és a legszegényebb családok gyermekei kevésbé férnek hozzá a gyermekgondozáshoz.