Most már biztos, hogy egy bombarobbanás volt, vagyis terrorcselekmény okozta a Sínai-félszigeten idén október 31-én lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját, amelyben 224 ember halt meg ? derült ki a Kreml honlapjára feltett tájékoztatóból. Ez az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette: pokolgépes robbanás következtében zuhant le a Metrojet nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépe. 50 millió eurót is felajánlottak annak, aki használható információval tud szolgálni a robbantásért felelős terroristákról.

Az egyiptomi polgári légi közlekedésügyi minisztérium bejelentette: ők továbbra sem tudják a két hete történt légikatasztrófa okát, és váratlanul érte őket a tegnapi moszkvai bejelentés. Mindeközben az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették Sarm-es-Sejk repülőterének két dolgozóját, akikről feltételezik, hogy segíthették a házilag barkácsolt robbanószert feljuttatni a gépre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsba adta az orosz hadseregnek, hogy fokozza légicsapásait Szíriában, és arra utasította a Moszkva elnevezésű orosz cirkálót, hogy működjön együtt a francia haditengerészet repülőgép-hordozója által vezetett hajórajjal a Földközi-tengeren.

Berlin ugyanakkor megerősítette: továbbra sem vesz részt a bombázásban, csak fegyverekkel segíti a kurdokat.