A bukaresti Balassi Intézet volt az első állomása Horváth Bálint budapesti zeneszerző és Juhász Orsolya Anna énekművész koncertkörútjának. A november 4-i szerzői esten Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Weöres Sándor és más költők verseire komponált dalok, illetve zongoradarabok hangoztak el. A két fiatal művész a román fővárosból Erdélybe utazott, hogy műsorukat  további nyolc városban, így Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Brassóban, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Kolozsváron is bemutassa. Mai adásunkban hangépes összeállítást hallhatnak Horváth Bálint bukaresti szerzői estjéről.

 

Horváth Bálint zeneszerző 1986-ban született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben szerezte meg. Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: különböző fesztiválokon, de a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein is. Jelenleg a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, az Editio Musica Budapest külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is több országos pályázat díjazottja.
Juhász Orsolya Anna kóruskarnagy, énekművész ugyancsak 1986-ban született Budapesten. A budapesti Városmajori Gimnázium ének-zene tagozatán végzett, majd 2008-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében Szolfézs-zeneelmélet tanárként és Karvezetőként nyert képesítést, amelyet 2011-ben Kóruskarnagy-művész-szakos diplomával egészített ki. Működött a Magyar Rádió Gyermekkórusa asszisztenseként, szolfézst és zeneelméletet tanított a Kittemberger Kálmán Művészeti Iskolában és a Weiner Leó Konzervatóriumban. Alapító karnagyként vezette a nagymarosi Maroska Gyermekkórust és jelenleg a Nagymarosi Férfikart vezeti. Interaktív zenei foglalkozásokat tart a budapesti Művészetek Palotájában. Nemzetközi kurzusok vett részt és folyamatosan dolgozik együtt kortárs zeneszerzőkkel. Nevéhez számos ősbemutató kötődik.