Katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot – mondta Angela Merkel hétfő este a CDU darmstadti fórumán az MTI beszámolója szerint. A német kancellár szerint a Nyugat-Balkánon helyenként már megint vannak feszültségek, és azért kezdeményezte október végén a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén „ismét katonai összetűzések” történjenek.

Mint mondta, nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak, és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván.

Merkel szerint a magyar határkerítés felépítése is jól mutatta, milyen könnyen vezethet összetűzésekhez a határok lezárása.

Havi rekord dőlt meg

Több mint 218 ezer menekült érkezett Európába a Földközi tengeren októberben, ezzel megdőlt az eddigi havi rekord – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ közlése alapján.

Az MTI zágrábi tudósítója arról számolt be, hogy erősödött a migrációs nyomás Horvátországban: huszonnégy óra alatt 9500 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Reggeli adatok szerint Szlovénia különböző befogadóállomásain ötezer menekült van. Szlovéniában a magyar-horvát határ lezárása óta közel 135 ezer menekültet vettek nyilvántartásba.