Az egyoldalúan kikiáltott Koszovó Köztársaság valójában nem létezik és felvétele az UNESCO-ba sérti a szerb nemzetet ? állítják a romániai szerb közösség képviselői, akik levélben kérték Victor Ponta miniszterelnöktől, hogy Románia ne fogadja el Koszovó felvételét az Egyesület Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO).  

A Romániai Szerbek Szövetsége levelében arra hivatkozott, hogy Koszovó és Metóhia a szerb civilizáció és kultúra bölcsője, ahol az egy négyzetméterre eső legtöbb templom található Európában.

A szerbek azzal vádolják az albán ?szeparatistákat?, hogy 1999-ben több templomot felgyújtottak, egyeseket teljesen megsemmisítettek, igyekezve eltüntetni a szerb kultúra nyomait Szerbia déli tartományában.

A helyi albán többség által 2008-ban egyoldalúan kikiáltott Koszovó Köztársaságot a világ országai csak részben ismerték el. Szerbia és 130 ENSZ tagállam nem ismerte el Koszovó függetlenségét. A világ 103 állama azonban ? köztük Magyarország is – elismerte Koszovó Köztársaságot.