Nemzetközi tüntetést tartottak magyar és más országokbeli méhészek tegnap Brüsszelben a Kínából az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítását követelve. Az Európai Bizottság székházánál délelőtt mintegy 100-an gyűltek össze, köztük horvátországi, romániai és szlovákiai méhészek, akik transzparenseken fejezték ki a méhész társadalom követelését: gátat kell szabni a hamisított kínai méz behozatalának ? mondta Takács Ferenc, a tüntetés egyik magyar résztvevője az MTI-nek telefonon a helyszínről.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány, amely a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, az egészség megőrzésére valóban kedvező hatású természetes méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését. A francia, német és görög méhészegyesületek képviselői egyetértő kézjegyével is ellátott petícióban követelik a kínai import méz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő EU-s laboratóriumi vizsgálatát, valamint az import mézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását.

?Hetente 100 kamion kínai méz érkezik az EU-ba, mégsincs feltüntetve a boltokba kerülő üvegeken a konkrét származási hely. Korábban a hamis kínai méz évekig ki is volt tiltva az unióból, mert szigorúan tiltott antibiotikumot tartalmazott? ? áll a dokumentumban.

Takács Ferenc emlékeztet: 2004-ben már volt a mostanihoz hasonló méhészdemonstráció Brüsszelben, de annak nem volt eredménye. A mostani tüntetés viszont sikeres lehet szerinte, mert a labortechnika korszerűsödése már lehetővé teszi a méz összetevőinek pontosabb meghatározását.