Bogdan Aurescu szerint számítani lehet arra, hogy Oroszország egyre vehemensebben tiltakozik a deveselui rakétavédelmi bázis ellen, de a NATO-tagország Romániának nem kell aggódnia emiatt. A román külügyminiszter az Agerpresnek adott interjúban többek között az észak-atlanti szerződés 5. cikkelyére hivatkozott, amely a kollektív védelemről szól, illetve megemlítette, hogy az ország területén jelentős NATO-erők állomásoznak a szövetségesek védelméről, a tavalyi nagy-britanniai csúcstalálkozón hozott döntés értelmében.

A Moldova köztársaságbeli eseményekről szólva Aurescu figyelmeztetett: miközben a kormányellenes tüntetések indokoltak, léteznek olyan Moszkva-barát erők, amelyek az állampolgárok jogos elégedetlenségét kihasználva megpróbálják az országot Kelet felé fordítani. Reményét fejezte ki, hogy a moldovaiak Európa mellett elkötelezettségét nem sikerül eltéríteni.

Magyarországgal kapcsolatban a román külügyminiszter megismételte pár nappal korábbi állásfoglalását, amelyben a feszültségeken való túllépést és a konszenzusos megoldásokat sürgette. Egyúttal üdvözölte, hogy magyar kollégája pozitívan reagált a nyilatkozatára.