A kormány szerdai ülésén elfogadott törvénytervezet hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva úgy becsüli, hogy a menedékkérők havi költségei a nyári hónapokban fejenként 1117 lejre rúgnak, télen pedig 1185 lejt tesznek ki. A tervezet előírja, hogy amennyiben menekültek számára fenntartott központok megtelnek, a migránsoknak lehetőségük lesz lakást bérelni, amiért fejenként havi 500 lejt kapnak, és erre legfeljebb egy éven keresztül jogosultak. A tervezet szerint ezt a kiadást a bevándorlási hivatal akkor ítélheti meg, ha létezik erre fedezet az intézmény költségvetésében. A lakhatási támogatásért azok a menekültek folyamodhatnak, akik rossz fizikai, lelki és anyagi állapotban vannak.

Korábban Victor Ponta miniszterelnök szégyenletesnek nevezte, hogy a hatályos törvények szerint Románia naponta fejenként egy eurónak megfelelő összegnél kevesebbet költ a menekültek támogatására.

Bukarestnek a kötelező menekültkvóták szerint csaknem 7 ezer embert kell befogadnia. Az első menekültcsoport érkezését novemberre várják.