A német kormány szerint az alaptörvényük kötelezi őket a menekültek segítésére ? válaszolták a bajor kormány fenyegetésére, miszerint a tartomány alkotmánybírósági panaszt tesz, ha Berlin nem gondoskodik a menedékkérők hullámának csillapításáról.

A bajor vezetés elsősorban azt követeli a szövetségi kormánytól, hogy gyorsan és világosan, a világ minden részén érthető módon jelezze, hogy kimerült Németország menedékkérő-befogadási kapacitása. ?A német szövetségi kormány nem aggódik? – mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter az ARD országos köztelevíziónak. Szerinte éppen az alaptörvény kötelezi a kormányt arra, hogy segítsen a bajbajutottakon.

Rekord számban jönnek a menekültek

A görög szigetekre érkező menekültek száma elérte a napi 7 ezret, ami még az eddigi rekordot, a 4500 fős napi átlagot is meghaladta, írja a Reuters. A menekültek azért indultak meg tömegével Törökországból, mert hamarosan beköszönt a téli időjárás, ami ellehetetleníti a könnyű gumicsónakos közlekedést.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Antonio Guterres sürgette az európai államokat, hogy állapodjanak meg a menekültügyi kérdésekben, és figyelmeztetett arra, hogy a romló időjárással növekedni fog a halálos áldozatok száma.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felhatalmazta az Európai Uniót, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken átvizsgálhassa és lefoglalhassa az embercsempészek hajóit, írja az MTI. Venezuela tartózkodott egyedül, a 15 BT-tagból 14 megszavazta.