Bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi szervezettől a kunduzi kórház elleni amerikai légitámadásért szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Obama felhívta Asraf Gáni afgán elnököt, hogy részvétét fejezze ki a kórház elleni amerikai csapás okozta emberveszteségekért. Hasonlóképpen fejezte ki részvétét az MSF elnökének is.

Az amerikai fegyveres erők részéről kedden hangzott el annak elismerése, hogy a hétvégén „tévedésből” támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

Earnest szerint nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy nem egy „szörnyű, tragikus baleset” történt volna. A Rómában tartózkodó Ash Carter védelmi miniszter szerdán ismételten egy átlátható vizsgálat lefolytatását és szükség esetén a vétkesek felelősségre vonását ígérte.

AZ MSF egyébként szerdán ismét sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy kíván-e pert indítani az ügyben.