Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Stelian Fuia volt mezőgazdasági minisztert. A politikus ártatlannak tartja magát, és közölte, hogy fellebbezni fog a bukaresti ítélőtábla szerdai ítélete ellen.

Fuia Mihai Razvan Ungureanu rövid életű kormánynak volt tagja 2012 elején, de nem miniszteri minőségében, hanem a fundulea-i gyógynövény-kutatóközpont igazgatójaként követte el az állítólagos hivatali visszaélést, 2005 és 2007 között. Az ügyészség szerint törvénytelenül árverezték el a kutatóintézet több épületét, aminek révén anyagi haszonhoz jutott a miniszter sógorának cége.

Konkrétan a volt igazgató elmulasztotta felmutatni egy polgári perben azokat az iratokat, amelyek igazolták volna, hogy a kutatóközpont elárverezésre javasolt épületei egy régi adósság miatt a román állam tulajdonában vannak. Ezzel megállítható lett volna az elárverezésük, de az ügyészek szerint Stelian Fuia ezt nem tette meg, ami hivatali visszaélésnek számít.

Előrelépés az Apa Nova ügyében

Bírósági felügyelet alá helyezték szerdán a bukaresti vízszolgáltató egyik volt igazgatóját. A francia állampolgárságú menedzser nem hagyhatja el Romániát, nem veheti fel a kapcsolatot volt beosztottaival, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen. A Korrupcióellenes Ügyészség szeptember vége óta vizsgálja a 15 éve privatizált Apa Nova Részvénytársaság működését. A gyanú szerint a társaság a teljes önkormányzati testület lefizetésével érte el, hogy gyakran emelhesse a szolgáltatása árát ? összesen 28 alkalommal, az eredeti ár több mint hatszorosára ?, és volt hírszerzők bevonásával saját titkosszolgálatot működtetett, hogy megakadályozza a tiltott ügyletekkel kapcsolatos információk kiszivárgását.