Klaus Johannis szerint a menekültválság miatt újjáéledhet a populizmus és a rasszizmus, az európai államoknak kötelessége elutasítani ezeket. Az államfő a romániai Holokauszt-emléknapon beszélt erről.

Az államfő hangsúlyozta: ?az intolerancia, a rasszizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció bármely formája fenyegetést jelent a demokráciára?. Úgy vélte, a romániai holokauszt emlékműve nem véletlenül kapott helyet Bukarest szívében: azt hivatott aláhúzni, hogy a zsidók és romák drámája nem valahol a társadalom peremén ment végbe, a román állam pedig felelősséggel tartozik a vallási és etnikai alapon véghezvitt embertelenségekért.

Johannis azt is kiemelte, hogy az utóbbi években Románia jelentős lépéseket tett a holokauszt elismerése és a felelősségvállalás terén. ?Nehéz folyamat volt, de megmutattuk, hogy levontuk a múltunk tanulságait? ? tette hozzá.

A bukaresti megemlékezésen az államfő mellett részt vett Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Aurel Vainer, a zsidó közösségek képviselője, több külföldi diplomata, köztük Hans Klemm amerikai és Oleg Malginov orosz nagykövet.