Leszavazta a liberálisok bizalmatlansági indítványát a parlament. A kiszámítható végkifejletű szavazásnak volt egy egészen váratlan mellékhatása. A kormányfő leváltotta tisztségéből a kisebbségi hivatal RMDSZ által delegált vezetőjét. A kabinet közleménye szerint a lépésnek semmi köze ahhoz, hogy a magyar képviselők megszavazták a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, Kovács Péter ügyvezető elnök viszont politikai bosszúról beszél. 

Japánsztrájkba lépnek az ellenzéki PNL parlamenti képviselői. Így próbálják rávenni a többséget, hogy tűzze napirendre a levélben történő szavazásról szóló törvényt, amely megkönnyítené a szavazást a határon túli románoknak.

A kormányfő úgy véli, nem valószínű, hogy napirendre tűzzék Románia és Bulgária schengeni tagságát az uniós belügyminiszterek e heti tanácskozásán, sőt a maga részér?l arra sem lát esélyt, hogy a jöv? ?sszel lejáró mandátuma végéig döntés szülessen a csatlakozásról.

Oroszország a múlt hét közepe óta rendszeresen hajt véget légitámadásokat Szíriában, miután Moszkva és Washington képviselői a legmagasabb szinten tárgyaltak a kérdés rendezéséről. Egy dologban nincs viszont egyetértés: a szír elnök, Bassár el-Aszad szerepéről.

Eheti politikai összefoglaló műsorunkat itt hallgathatja meg: