Laczikó Enikő-Katalin államtitkár, a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője nagyon szép üzenettel köszöntötte a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XI. kiadását, a Gyergyószentmiklóson állandó otthont kapott rendezvényt. ?Nagy öröm számomra ? ítja az államtitkár asszony -, hogy a hazai színjátszás egyik legnagyobb múltú rendezvényének lehetünk fő támogatói.?  – Mi is örvendünk, hogy így látja ezt. Mert ez arra enged következtetni, hogy a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a jövőben is fő támogatója lesz a Gyergyói Kollokviumnak. Ez a Hivatal hozta vissza a sírból ezt a jelentős színházi rendezvényt, és fő támogatóként biztosította, hogy a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház kétévenként ? immár nyolcadszor ? megrendezhesse.

A támogatás folytatása azért is fontos, mert a Figura jól csinálja ezt a Kollokviumot. A rendezvény ténylegesen arról szól, amit az államtitkár asszony is lát benne. Körüljár ?olyan témákat ? idézzük -, mint a kisebbségi közösségi lét, a többségi dominancia, a kitaszítottság érzése ma, talán nemcsak a Székelyföldön, Erdélyben, Romániában, de egész Európa szerte aktuálisabb, mint amikor a szervezők elkezdték ezt a Kollokviumot?.

Sajnos, nagyon is igaza van. A nemzeti türelmetlenség és a nemzetiségi probléma aktualitása fokozódik. Ez pedig rossz előjel volt mindig: háborúk, világégés, mérhetetlenül sok szenvedés előjele. Amit észre kell venni! ? és nemcsak a tőle szenvedőknek, hanem a világpolitika alakítóinak, elsősorban. Úgy, mint ahogy például egy vidéki színháznak a tegnap este látott előadása ? A szentgyörgyi szent  alkotói is észrevették. És nagyon bölcsen, rálátással kezelik a Kovászna megyei városban élő nemzetiségek: magyarok, románok, romák közötti torzsalkodásokat, de a baráti közeledést is, miután a városban élők rájönnek, hogy nem ők okozzák az országot sújtó nagy gondokat, azokért nem egymást kell felelőssé tenni. Viszont ha összefognak, segítik egymást, akkor mégiscsak elviselhetővé válik, legalább a házuk táján, a világ. Köszönjük a sepsiszentgyörgyi román színháznak, az Andrei Muresanu Társulatnak ezt a rálátást.

Miként ugyancsak a rálátást értékelhetjük a Figura Stúdiónak A Homokszörny című előadásában is ? amely arról szól, hogy világunk teli van sérült emberekkel, akik az erőszak művelésével kompenzálnak. Hát ezt is észre kellene már venni! Mert a sérült lelkűek száma villámgyorsan növekedik nálunk is, és világszerte.