Romániának 2.475 menekültet kell befogadnia az Olaszországból és Görögországból szétosztandó 66 ezer emberből. Ez azt jelenti, hogy Bukarestnek összesen 4.837 menedékkérőről kell gondoskodnia a korábbi, szeptember 14-én kiszabott kvótával együtt. Erről döntöttek tegnap Brüsszelben az Európai Uniós tagállamok belügyminiszterei a menekültek kötelező kvóták alapján megvalósítandó elosztásáról.

Victor Ponta kormányfő tegnap annak a reményének adott hangot egy televízióműsorban, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői ma délutáni rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek döntését.

Románia tegnap Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt a kötelező kvóták ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

Victor Ponta kormányfő szerint a menekültek befogadása nem pénzkérdés, hanem logisztikai és beilleszkedési probléma. „Nem azért fogadjuk ezeket az embereket, hogy bezárjuk őket valahova: meg kell próbálnunk normális életet biztosítani számukra, amíg visszatérhetnek a hazájukba? ? nyilatkozta a miniszterelnök.