Pártja és a kormánykoalíciót alkotó alakulatok is támogatásáról biztosították hétfőn a miniszterelnököt annak ellenére, hogy Victor Ponta ellen bűnvádi per zajlik. Ezzel eldőlni látszik a liberális bizalmatlansági indítvány sorsa.

Az ellenzék tegnap délután nyújtotta be bizalmatlansági indítványát, amelyet azután helyezett kilátásba, hogy a múlt héten a miniszterelnök ellen vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A javaslat címe ennek megfelelően: „Válassz Románia és Ponta,  a kompromittálódott kormányfő között! Meneszd Pontát!”.

Az indítványt 180 képviselő és szenátor írta alá, 170 liberális törvényhozó mellett tíz független honatya. Az ellenzéknek nincs elég szavazata az indítvány elfogadtatásához, viszont tegnap még úgy nyilatkoztak, hogy számítanak a kisebbik kormánypárt, az UNPR „árulására”.

Az indítványról egy hét múlva, jövő kedden szavaz a törvényhozás.

Az RMDSZ még gondolkodik, de hajlik a kormánybuktatásra

Az RMDSZ valószínűleg megszavazza a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A döntés még nem született meg, egyelőre csak az biztos, hogy a szövetség nem szavaz az indítvány ellen ? közölte Kelemen Hunor. A döntést megelőlegezve azt is hozzátette a szövetségi elnök, hogy a frakció várhatóan a miniszterelnök menesztése mellett foglalnak majd állást.

Kelemen elmondta, az elmúlt napokban tárgyalt, és a következő napokban is tárgyalni fog a PNL társelnökeivel a kormány megbuktatása utáni forgatókönyvekről. Azt mondta: az RMDSZ-nek is vannak erről elképzelései, de ezeket előbb a liberálisokkal szeretné megosztani.