Nem helyes lépés politikai szempontból és az európai szellemiség szerint sem kerítést építeni az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé ? közölte a román külügyminisztérium, miután Magyarország külügyminisztériuma tegnap arról tájékoztatta, hogy kerítést építene a két ország határára.

A magyar diplomácia vezetője, Sziijártó Péter bejelentette: a határvonaltól négy méterre, magyar területen kezdik meg a földmunkálatokat, amelyek szükség esetén ideiglenes biztonsági határzár, kerítés felépítését teszik lehetővé. A magyar?szerb?román hármashatártól „ésszerű távolságig”, vagyis a Maros folyóig, majd onnan még pár kilométer hosszan kezdik meg az előkészítő munkálatokat ? mondta a magyar külügyminiszter. Közben a Reuters hírügynökség ma arról számolt be, hogy magyar katonák, rendőrök és mérnökök szálltak ki a helyszínre és megkezdték a méréseket.

Victor Ponta miniszterelnök a Facebook-oldalán Európa szégyenének nevezete Magyarország vezetőit. Szerinte a szögesdrótok, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás nem oldják meg a menekült-kérdést. Ponta úgy fogalmazott: a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter esztelen megnyilatkozásnak minősítette Victor Ponta szavait, amellyel megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg ? mondta a magyar politikus.

Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a maszol.ro-nak a magyar kerítésépítési terv kapcsán, hogy Budapest lépése akár a segítségére is lehet Romániának egy masszív migrációs hullám megfékezésében. Olyan értelemben ? részletezte a szövetségi elnök -, hogy az illegális bevándorlás útvonalát nem Szerbiából déli irányba, Románia felé nyomja el, hanem északra, Horvátország, Szlovénia felé.