Románia 1785 menekült befogadására tett ajánlatot az EU döntéshozóinak, és ezt az adatot Bukarest többször is tudatta az elmúlt fél évben Brüsszellel ? jelentette hétfő este Klaus Johannis. Az államfő néhány órával azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Victor Ponta miniszterelnök ?legtöbb 1500? menekült befogadásáról beszélt. A kormányfőhöz hasonlóan azonban maga is leszögezte: Románia egyszerűen nem képest több menekültet befogadni, mint amennyit önként felajánlott.

?Nem csak arról van szó, hogy összesen 1785 menekült számára tudunk ellátást biztosítani. Ezeket az embereket integrálni is kell a társadalomba. Nem nehéz átalakítani néhány laktanyát gyűjtőközponttá, a menekültek társadalmi integrálása már jóval nehezebb feladat? ? részletezte az államfő.

Az államfő sajtóspekulációknak nevezte a Romániára kiszabott menekültkvótáról terjedő különböző adatokat. Közölte, hogy szeptember 17-re összehívta a Legfelső Védelmi Tanácsot, amely dönt a menekültek ügyében. Victor Ponta a döntést megelőlegezve úgy vélte, Románia nem fogadhat több menekültet az uniós kvótarendszer alapján, mint amennyit el tud szállásolni, a hat regionális központ kapacitása 1500 fő, de kétszáz hely máris foglalt.